Marktplaatskatten

“Wil je hem hebben,” vraagt A, sinds 3 jaar vader van een kleine (lieve) herrieschopper.

“Hoezo wil je hem niet meer?”

“Nou, het lijkt wel of hij dement aan het worden is, hij staat te zeuren voor open deuren en vraagt nieuw eten als hij net een heel bakje leeggegeten heeft. We hebben ook niet zoveel tijd meer voor hem.”

“Tja, wij hebben P al en die zou het niet tolereren als er nog één bij kwam.”

Het klinkt gezellig: huis, tuin, kat en kind, maar een kat is een huisgenoot die veel meer aandacht nodig heeft dan je denkt en hij gaat wedijveren met het kind. Dan komt hij achter de pijnlijke waarheid: hij loopt ontzettend in de weg.

Zo komt zo’n beest niet zelden op Marktplaats terecht: Kruimeltje, met kattenbak, dieetvoer voor een maand, een uitgebreide krab- en kroelpaal en drie vlooienbehandelingen voor één seizoen.

P is dus onze kat, hem zul je nooit op Marktplaats vinden, want als het hem niet bevalt, loopt hij zelf wel weg. Zodoende heeft hij een bewogen leven achter de rug dat we nooit meer helemaal kunnen reconstrueren.

Er is voor het eerst melding gemaakt van P in een document van de Kattenboot, hij was een wegloopkat die zelf aan kwam stuiven, ze noemden hem Ronnie. Een jaar later werd hij geadopteerd door een bakkerij, zijn naam werd Bobby.

Het bakkerspersoneel was verzot op hem en hij was de koning onder de muizenvangers, tot de verbouwing, Bobby kende zijn huis niet meer terug en zette het weer op een lopen, maandenlang. Hij wurmde zich binnen bij D. Toen we bij D op bezoek kwamen, wilde hij met ons mee, D had al twee katten.

Stel je voor dat kinderen dat deden; weglopen als het ze niet meer zinde en dat ze dan door het kattenluik bij iemand anders naar binnen slopen. Dat zo’n kind dan als je thuis kwam gewoon op je bank met zijn benen zat te bungelen alsof het nooit anders geweest was. Dat doen kinderen niet, zolang kunnen ze helemaal niet stil zitten. Zo winnen kinderen het huis terug van de kat die zijn eigen pad kiest en er rustig naast gaat liggen spinnen.

En de rest? De niet kordate ongewenste katten? Zij staan op Marktplaats en zij voeren de strijd met het kind nog elke dag, ze weten niet dat ze allang in de aanbieding zijn.