Wat is schrijfcafé Nijmegen?

Eén keer per maand nodigen we iedereen uit die zin heeft om samen te schrijven aan de hand van opdrachten die we zelf verzinnen, meestal gaan ze over een thema: kerst, wonderen, overtuigen of, zoals aanstaande donderdag 8 juni, over duistere zaken.

‘Inspiratie zoekt schrijvers’ is het motto van het schrijfcafé. Je gaat zitten, drinkt een kopje thee, praat wat met elkaar en dan beginnen we met een opdracht, eerst een gemakkelijke, om je hoofd los te maken.

Bijvoorbeeld: ‘geleid schrijven,’ één persoon zegt, om de minuut ongeveer, een ongebruikelijk woord en datzelfde woord verwerkt iedereen in de tekst die hij of zij aan het schrijven is, daarna leest iedereen voor. Het is fantastisch om te merken dat iedereen dezelfde woorden in een heel ander verhaal heeft verwerkt.

Je mag voorlezen, maar het hoeft niet per se.

Eén ding hebben we afgesproken, je krijgt geen commentaar, geen tips en geen feedback. Alles wat je hebt opgeschreven is goed, soms voel je zelf dat je met een bepaald verhaal verder wil, omdat je de anderen ermee aan het lachen maakte of omdat je ze op het puntje van hun stoel kreeg, dat kan, maar het is niet het doel. Het doel is gewoon schrijven, durven kijken wat er uit je opborrelt.

We onderzoeken al schrijvend verschillende thema’s, karakters en soorten teksten.

Sommige deelnemers ontdekken een gemene kant aan hun schrijven, anderen merken dat ze graag raadselachtige dingen schrijven, weer een ander ontdekt dat de ene levenswijsheid na de andere uit haar pen vloeit en dat verandert ook steeds weer. Pin je er niet op vast.

We doen op één avond drie schrijfopdrachten. Vaak werken we aan de hand van ingrediënten die we eerst verzamelen, zo heb je een kader voor je verhaal.

Creatieve ideeën ontstaan gemakkelijker als je een soort puzzel op moet lossen, dan houdt je zogenaamde innerlijke criticus -die stem die zegt dat het allemaal toch niks is en nooit wat zal worden- tenminste even zijn mond, want er is gewoon een raadsel dat opgelost moet worden. Hoe zorg ik ervoor dat in één verhaal de gevraagde ingrediënten terugkomen?

We doen ook vaak opdrachten met foto’s en voorwerpen en soms ook met muziek. Het schrijfcafé is gratis omdat elk schrijfcafé een experiment is waaraan we zelf ook meedoen, deelnemers kunnen ook schrijfopdrachten inbrengen en soms bedenken we ter plekke iets. De opdrachten die goed werken gebruiken we in andere workshops nog een keer.

Tijdens het schrijfcafé zijn we meestal met ongeveer zes deelnemers. Je kan elke keer komen, of één keer of drie keer en dan een jaar niet. Voorwaarde is dat je zin hebt om samen te schrijven en je creatieve brein vrij te laten. Wees welkom!

Schrijfcafé Nijmegen wordt georganiseerd door Marcel Goedegebuure en Hanneke Beld

Wil je graag op de maillijst voor het schrijfcafé zodat je een mail krijgt als er weer eentje georganiseerd wordt? Geef je hier op: