Over mij

Hanneke Beld
Hanneke Beld

Als je iemand nodig hebt om de gedachten en ideeën van een groep mensen boven tafel te krijgen en ze daarbij te leren creatief te schrijven… of andersom, dan ben je bij mij aan het goede adres.
Ik geef schrijfsessies die ik (als dat nodig is) op maat maak na overleg met de opdrachtgever.

Mijn missie
Ik houd van creatief schrijven, van taal, van mensen en hun gedachten. Ik houd ervan om mensen bij elkaar te brengen. Door in een groep te schrijven inspireren mensen elkaar, leren ze elkaar beter kennen en krijgen ze nieuwe energie. In een schrijfsessie leren de deelnemers anders denken, wordt hun creativiteit op gang gebracht en komen schrijfmethodes aan bod om aansprekend te schrijven. Mijn missie is om mensen bij elkaar te brengen en creatief schrijven en denken te verspreiden.

Verrassend
Als ik schrijfsessies begeleid zijn deelnemers vooral blij met mijn voorbereiding, passende werkvormen, enthousiasme en humor. Vaak zijn ze ook verrast doordat ze veel meer ideeën en mooiere teksten schrijven dan ze dachten.

Terug naar vroeger
Creatief schrijven was mijn favoriete bezigheid op de middelbare school, op mijn 15e kwam ik bij Loesje in Arnhem terecht, daar kon ik pas veel schrijven. We schreven meestal in een groep en daagden elkaar uit om steeds vindingrijker te schrijven. Ik ging in 1995 in Nijmegen Geschiedenis studeren aan de HAN. Geschiedenis is een vak voor wereldverbeteraars, vond ik. Na mijn opleiding heb ik 3 jaar lesgegeven op Eigenwijs waar de jongeren in vrijheid onderwijs kregen. Het stoorde me dat zoveel bevlogen docenten werkten voor zo weinig jongeren. Daarom besloot ik verder te kijken. Ik solliciteerde op een reguliere school, daarna heb ik 5 jaar op een paar reguliere scholen gewerkt, de laatste 3 jaar op het Merletcollege in Grave. Met mensen werken, lessen voorbereiden en uitvoeren zijn bezigheden die op zich goed bij me passen. Maar ik kon er heel slecht tegen dat er altijd maar één antwoord goed was, dat er te veel regels waren en dat er te veel opdrachten moesten worden uitgevoerd en dat ik alles elk jaar moest herhalen. Ik had niet het gevoel dat ik zo op de beste manier bijdroeg aan de maatschappij, niet voor de leerlingen en zeker niet voor mezelf.

Mijn eigen onderneming
In 2010 ben ik als zelfstandige onder andere voor Loesje gaan werken aan projecten die bestaan uit meerdere schrijfworkshops. Ik ontwikkelde speciale schrijfprojecten voor ouderen, voor meerdere generaties samen, voor mensen die herstellen na een opname in de psychiatrie en voor hulpverleners.

Voor projecten kun je kijken op de site van Stichting Vleugelmoer die we  hebben opgericht om meer sociaal-culturele projecten mogelijk te maken.

En thuis
Ik woon samen in een woongemeenschap waar ik zelf met vrienden het initiatief toe genomen heb: het is de Strowijk Iewan in Lent bij Nijmegen, het resultaat van een creatief idee aan onze keukentafel in 2009. Via Bureau Viertel adviseren Mare Nynke Zijlstra en ik woningcorporaties, gemeenten en bewoners over zelfbeheer.

Kan ik je helpen met een schrijfsessie? Of iets aanverwants?

Neem gerust contact met me op: